Translate

maanantai 31. tammikuuta 2022

Vegesailing



Miten kasvisruokailu ja purjehdus sopii yhteen? Vastaus on tietysti...erittäin hyvin, koska jääkaapin lihalta vapautuvan tilan voi hyödyntää paremmin erilaisilla virvokkeille :)

No, totta tässä toinen puoli, lihan kylmäketjun säilyvyys on kuitenkin veneillessä haaste. Pitkälti tämä kulminoituu akkujen, jääkaapin ja aurinkopaneleiden tehoon sekä lisäksi toiveeseen että kaikki toimii ongelmitta. Toki jääkaappia tarvitaan myös muun kuin lihan säilyvyyden takaamiseen ja vaikka allekirjoittanut onkin lihan jättänyt, niin veneessä tarjoillaan edelleen lihaa. Julkisuudessakin käydään paljon keskustelua siitä, että nykyinen ruokakulttuuri on ehkä liiaksikin rakentunut lihan ympärille. Lihan syönnin määrä on kasvanut vuosikymmenestä toiseen ja ilmastovaikutukset sen mukana, joten tässä voisi olla mahdollisuus muutokseen jo terveellisen ruokavalionkin kannalta.

Onko kasvisruokailu sitten veneilyn näkökulmasta hankalaa? Mielestäni ei ja on jopa mieltä huojentavaa, että ruokailun pääraaka-aine ei ole tekniikan varassa. Tänään tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun jätin lihan pois omasta ruokavaliostani. Minusta se ei ole ollut kovinkaan vaikeaa. Yllä olevassa kuvassa on hyvin karrikoitu kasvisruokailu-myyttiä ja joiltakin osin kuva pätee myös ravintoloiden lounastarjoiluun :)  Kuvassa on kuitenkin edelleen se harha, että kasvisruokailu (kuvassa veganismi) olisi pelkkien salaattien syömistä. Vaihtoehtoja löytyy valtavasti ja ehkäpä voisi olla paikallaan koota johonkin veneilyyn sopivia kasvisruokavinkkejä?


lauantai 8. tammikuuta 2022

Vety-veneily


Vetyä on veikattu yhtenä vahvana vaihtoehtona mm.raskaan liikenteen fossiilipolttoaineiden korvaajana. Mitenköhän asian laita on on veneilyssä? Mihin suuntaa veneilyssä mennään? Sähkömoottoreihin kyllä, mutta mistä siihen energia? Akuista vai polttokennoista vedyllä? Akkujen kehitys tuo varmasti halvempaa akkuteknologiaa, mutta miten on kehitys painon suhteen? Toki mikäli sähköntarve on vain satamamanöövereihin, niin akkukapasiteetin ei toki tarvitse olla kummoinen, mutta mukavaahan se olisi pläkässäkin edistää matkaa päästöttömästi hieman satamaa pidemmälle.

Mielenkiintoista kehitystä asiassa on kuitenkin vireillä! Yhtenä tälläisenä on brittikippari Phil Sharpin ottama kehitysloikka Oceanslab-veneellään tulevissa The Ocean Race ja Vendee Globe kisoissa. Veneen energiantuotanto on hoidettu vetyyn perustuvilla polttokennoilla. Hieno esittelyvideo antaa kyllä jälleen kerran hyvän muistutuksen siitä, että kaikista tärkein kisa voitettavaksi on kuitenkin kamppailu ympäristön puolesta.

https://youtu.be/boVz7J_01Aw

On varmasti vielä pitkä taival ennen kuin vety-sähkömottoreiden kaupallistaminen ja hinnat on saatu sellaiselle tasolle, että ne on koko kansan saavutettavissa, mutta pääasia on kuitenkin, että kehitystä tapahtuu!

Hieman joutuu siis vielä odottamaan ennen kuin Genesiksen saa konvertoitua polttokennoveneeeksi, toisaalta VP 2002 on lähes ikuinen, niin jonkun verran maltetaan odottaakin :D

Oceanslabin tarina menee kyllä seurantaan! https://oceanslab.world